Robotar och RobotTeknik

Robotar i bilindustrin

Robotar är någonting som använts länge i industri, och de börjar allt mer leta sig ut i våra vardagliga liv, även om allt kanske inte blivit fullt så science fiction-artat som vi trodde för ett antal år sedan. En industri där robotar har haft en påkallande roll är inom bilindustrin! Bilar var länge någonting som var både dyrt och tidsödande att tillverka, men i samband med att Henry Ford såg till att hans företag Ford Motor Company började använda sig av löpande band-principen, ja då började det ta fart i effektiviseringen. Det här skedde ju under väldigt tidigt 1900-tal, och det var fortfarande människor som monterade bilarna. Allt eftersom tekniken utvecklades så ersattes dock människor av robotar i en del ab de olika leden i produktionen., och i dag kan du få en bil som är till stor del gjord och tillverkad genom datorteknik och byggd av robotar, vilket är väldigt häftigt. Det här gör att det är effektivt att tillverka bilar vilket även sänkt kostnaderna. Men vill du ha en så billig bil som möjligt ska du satsa på att köpa en begagnad, vilket är både bra och billigt! Du hittar en massa fina begagnade Ford hos Bilweb, där du kan köpa en robotbyggd bil till bra pris.

Vad kan det då finnas för framtida funktioner för robotar inom just bilindustrin? Vi har en del idéer:

  • Nyligen kunde vi läsa i Aftonbladet om ett par minibussar som skulle färdas hela vägen från Rom till Shanghai, via Moskva. Vad som är nyheten? De ska köras och styras av robotförare! Om det här lyckas kan vi nog se en tydlig framtid för just robotstyrda bilar.
  • Navigation via GPS är ju någonting vi blivit vana i när vi åker och kör bil, kanske kommer en robot i framtiden även att sköta styrningen och inte bara visa oss vägen?
  • Det finns i dag funktioner som gör att bilen bromsar automatiskt om man är på väg att krocka, till exempel om föraren somnar vid ratten.  Med en robotstyrd bil kan detta bli ännu effektivare.
  • Det finns också bilar som själva kan fickparkera – hur praktiskt är inte det? Skönt att lämna ansvaret på någon annan.