Robotar och RobotTeknik

Årets julklapp? En robot!

Idag är det en vecka kvar till julafton och sista chansen att köpa julklappar. Är du ute i sista minuten? Du är inte ensam, det är många som väljer att handla sina julklappar efter 22:a när decemberlönen kommer. Har du svårt att hitta vad du ska köpa? Ett tips är årets julklapp, du kan aldrig ana vad det är.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om robotar i arbetslivet. Om hur robotar tar allt mer plats, och i vissa fall till och med ersätter människor. Och det är tydligt att robotar just nu är det som är hetast, speciellt eftersom även robotdammsugaren blev årets julklapp.

Robotdammsugaren är precis som det låter en självgående dammsugare som du enkelt kan låta vandra runt på egen hand i jakt på damm. Robotdammsugaren är egentligen ingen ny produkt, utan redan 2000 – alltså för 15 år sedan, dök den upp. Självklart har dock kvaliteten förändras och du får numera ut mycket mer än det dammsugaren erbjöd när den lanserades.

Fokus på hem och digitalisering

Den stora anledningen till att just robotdammsugaren blev årets julklapp är för att det dem julklappsenaste åren har varit ett stort fokus på hemmet och även den digitalisering som pågår i samhället. Det är sådana saker som utgör vad som blir årets julklapp och det är självklart något av den bästa pr en produkt kan få. Förra året var det aktivitetsarmbandet som blev årets julklapp, eftersom det då var stort fokus på träning och hälsa. Många trodde att årets julklapp skulle bli “Ingenting”, att man ger bort pengarna till välgörenhet istället. Men så blev det alltså inte, utan istället presenterades en produkt som nästan kan ses som en motsats till välgörenhet (för vem behöver egentligen en robotdammsugare, det är enbart en lyxprodukt).

I år väntas svenskarna slå rekord i julhandeln, vi förväntas handla för hela 75 miljarder kronor, en ökning med 0,5 procent. Vad det är som att vi handlar allt mer är svårt att avgöra. En anledning kan vara den just nu låga räntan vilket gör att många har lite pengar över, som de känner sig våga spendera på sina nära och kära.